BemutatkozásHírekGalériaAjánlatkérés

Bemutatkozom:
Tóth Mácsai Krisztián fatal gazda

2001-ben végeztem a Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági Főiskolai Karán, Mezőtúron mezőgazdasági gépészmérnökként, logisztika szakirányon. Gyermekkoromtól részt vettem édesapám gazdálkodásában, aki 1995-től családi gazdálkodó, majd egyéni vállalkozó lett. Már a főiskola előtt is édesapám családi gazdaságának tagja voltam, jelentős növénytermesztési, gépészmérnöki, vállalkozásirányítási, szervezési szakmai tapasztalatokat szereztem. Végzettségemet, illetve műszaki rajzolóként szerzett szakmai tapasztalatimat a fejlesztések során tudom kamatoztatni. 
 
2007-ben megjelent a 67/2007 (VI. 21) FVM rendelet, amely lehetőséget teremtett arra, hogy mint kezdő mezőgazdasági vállalkozó indulótőke megszerzésével mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozást építsek ki.
 
Induláskor a gazdaságom mérete 16,8 ha, amely jó minőségű 22 AK értékű földterület, amelyben főleg gabonaféléket és olajos növényeket termesztek.
 
Termékeim piaci helyzetét stabilizálandó integrátori szerződéssel rendelkeztem, amely megfelelő feltételeket biztosított, az input anyagok beszerzési ára és a hitel feltételi kedvezőek voltak. Hosszabb távon kedvezőbbnek ítéltem a termelői csoport tagságot, ezért tagja vagyok egy termelő, értékesítő szövetkezetnek az olajos növényeket illetően.
Helyzete stabil, véglegesen elismert, öt évre biztos értékesítési lehetőség, célja a kínálat koncentrációja, a termesztés koordinálása. Kalászos növényimmel is tervezek más szövetkezet tagja lenni, így 100 %-ban ezen keresztül értékesítem termékeimet.
 

 
A megszerzett mezőgazdasági végzettségem és a családi gazdaságban szerzett tapasztalataim alapján célom az árbevétel és költségek racionalizálásával eredményem és megélhetésem biztosítása. Saját telephelyemen a gépparkot korszerűsítem, a gazdasági épületet átalakítom, felújítom, új tárolót és gépszínt építek.
 
A termékeim elsődleges vevője a JÁSZ-NOL Szövetkezet, amely 5 éves működési múlttal rendelkező, véglegesen elismert termelői csoport, biztos háttérrel rendelkező, korrekt üzleti partner. Célja a termelés kereslethez való igazítása, különösen a mennyiség és minőség tekintetében, valamint a kínálat koncentrációja, a termelési költségek csökkentése, az árak stabilitása. Biztosítja a termékek tároláshoz, áruvá történő előkészítéséhez, és értékesítéshez szükséges technikai hátteret, ösztönzi a tagok környezetkímélő termesztéstechnológiai módszerinek alkalmazását. Segítséget nyújt a termények raktározása, értékesítése, feldolgozása érdekében, szakmailag koordinálja a növény kultúrák termesztését, folyamatosan felméri és nyilvántartja az anyag és gépigényt, elősegíti a növénytermesztési technológia fejlesztését.
 
Legnagyobb beszállítóm a növénytermesztés inputanyagait, vetőmagot, növényvédőszert, műtrágyát, alkatrészt biztosítja, Agrocentrum Bevásárlóközpont, IKR, BASF, SYNGENTA üzemanyag: MOL Zrt., könyvelő alkalmazása, szaktanácsadás Jász-Consulting Kft. (TSZK), KITE Rt., AXIÁL Kft.
Az alapanyagok jelentős részét hitel keretében vásárolom, törleszteni, betakarítás végén tudok. Tevékenységem jelentősen függ a beszállítói szoros kapcsolattól, ugyanakkor minimális kockázatot jelent, mivel hitelképes vagyok, a hitelkondíciók és az árak megfelelők.
 
Egyéni vállalkozóként az egész termelési folyamatot egyedül viszem végig, a jó gazda gondosságával felügyelem és ellenőrzöm a minőséget. Szakmai tudásom fokozatosan bővítem, növényvédelemben 2008 őszétől zöld könyvvel rendelkezem. Szaktanácsadói szolgáltatást veszek igénybe minden olyan esetben, amikor szakmai tudásom nem megfelelő. Jó minőségű alapanyagot vásárolok, a növénytermesztést ellenőrzöm.
 
A gazdaságom mérete és a fejlesztés 2009-re éri el azt a szintet, amikor teljes munkaidőben vállalkozási tevékenységemet végzem, és egy fő részére időnként munkát tudok biztosítani. A technológiai korszerűsítéssel gépparkom jelentősen nem nő, korszerűbbekre cserélem, karbantartáshoz szakmai felkészültségem és tapasztalatom megfelelő, mezőgazdasági gépészmérnöki diplomával rendelkezem.
Egyéni vállalkozóként, a gazdaság vezetőjeként gazdaságomat személyesen vezetem. A 2009-re tervezett 116,8 ha terület műveléséhez nem tervezek teljes munkaidős alkalmazottat felvenni. Szezonmunkák estében szükségem lehet további új munkaerőre, akit alkalmi munkavállalóként foglalkoztatok. Munkaerő kiválasztási szempont, jó állóképességű legyen, el tudja végezni a fizikai munkát. Egyes munkáknál szempont az is, hogy férfi legyen, és jogosítvánnyal rendelkezzen. Településünkön igen nagy a romák aránya, illetve a munkanélküliek aránya így, ha megfelel a feltételeknek és rendelkezik munkavállalói kiskönyvvel, alkalmazom.
 
2008-tól mint egyéni vállalkozó fiatal gazda folytatom gazdálkodásomat. A megszerzett jövedelempótló támogatás biztos hátteret jelentett a gazdaságom indításához és folyamatos működéséhez.
 
BÍZVA SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉSÜNKBEN
 
 
TÓTH-MÁCSAI KRISZTIÁN
 
 
ELÉRHETŐSÉGEK:
Tóth-Mácsai Krisztián
5055 Jászladány, Kossuth Lajos u. 124.
Tel:70/329-12-83
email: macsai77@freemail.hu

Elérhetőségeink:

5130 Jászapáti,
Kossuth Lajos út 2-8.
Telefon: 57/440-516

info@jasz-consulting.hu(c) Jász-Consulting Kft - Kivitelezés: (c) Com&Com2005 Bt, Bagi László 2008-2012.